Evaluate the anti-atherosclerotic effect Of anmaha capsules in experimental animals

Hoàng Ngân Nguyễn, Anh Tuấn Trần, Thị Thu Hương Nguyễn

Main Article Content

Abstract

Objective: To evaluate the anti-atherosclerotic effect of Anmaha capsules in white rats. 


Subjects and methods: Animal trials with control groups. 50 Wistar white rats, male, healthy, weight 200- 250g were randomly divided into 5 groups: group 1 (physiological control), group 2 (pathological control), group 3 (reference), group 4 and 5 (oral dose of Anmaha 336 mg/kg/24h and 672 mg/kg/24h). The study period was from Jun 2021 to Sep 2021. 


Results: After 14 days, compared with the model group: the dose 2 group and the reference drug group Atorvastatin had statistically decreases in the blood total cholesterol, TG, LDL-C and Atherogenic index (p<0.01), and the blood HDL-C level increased statistically (p<0.05). After 28 days, compared with the model group: the dose 1, dose 2 groups and the reference drug group Atorvastatin had statistically decreases in the blood total cholesterol, TG, LDL-C levels and Atherogenic index, and HDL-C level increased significantly (p<0.01). 


Conclusion: Anmaha capsules have the effect of reducing blood lipid levels, increasing HDL-C level and reducing fatty liver. 

Article Details

References

1. Hội Tim mạch học Việt Nam (2010), Khuyến cáo 2010 về các bệnh lý tim mạch và chuyển hóa, Nhà xuất bản Y học.
2. Pahwa R, Jialal I. (2021), Atherosclerosis, Stat Pearls Publishing.
3. Benjamin EJ, Blaha MJ, Chiuve SE, et al (2017), Heart disease and stroke statistics, The American Heart Association, 135, pp.1-459.
4. White J, Swedlow DI, Preiss D, et al (2016), Association of lipid fractions at risk for coronary artery disease and diabetes, JAMA Cardiol, 1(6), pp.692-699.
5. Nguyễn Trọng Thông (2011), Thuốc điều trị rối loạn lipoprotein máu, Dược lý học, tập 2, Nhà xuất bản Giáo dục Việt Nam, tr.176-185.
6. Trần Thu Hương và CS (2018), Nghiên cứu quy trình chiết xuất phân đoạn giàu hợp chất polyphenol từ loài Hibiscus sabdariffa L.(Malvaceae) ứng dụng để chế tạo thực phẩm chức năng, Đề tài nghiên cứu khoa học, Hội hóa học Việt Nam.
7. Eun-Soo Jung M.S (2014), Reduction of blood lipid parameters by a 12-wk supplementation of aged black garlic: A randomized controlled trial, Nutrition, Vol. 30 (9), pp. 1034-1039.
8. Yurina V, Yunita EP, Raras TYM et al (2019), Prolonged-Heated High-Fat Diet Increase the Serum LDL Cholesterol Level and Induce the Early Atherosclerotic Plaque Development in Wistar Rats, Journal of Tropical Life Science, 9 (1), pp.9-14.
9. Bộ Y tế (2015), Hướng dẫn chẩn đoán và điều trị bệnh nội tiết, chuyển hóa, Nhà xuất bản Y học Hà Nội, tr.208-219, 255-265.
10. Phạm Thanh Tùng (2019), Nghiên cứu tính an toàn và tác dụng của viên nang cứng Vinatan trong điều trị hội chứng rối loạn lipid máu trên thực nghiệm và lâm sàng, Luận văn Tiến sĩ, Học viện YDHCT Việt Nam.
11. Hopkins et al (2013), Hibiscus sabdariffa L. in the treatment of hypertension and hyperlipidemia: A comprehensive review of animal and human studies, Fitoterapia, pp.84–94.