Method for the quantification and monitoring of the stability of oxostephanin in the stems and leaves of stephania dielsiana Y. C. Wu in the storage time

Thị Thu Hiền Trần, Quốc Huy Nguyễn, Thị Diễm Đào, Lê Sơn Hoàng, Thị Kim Vân Lê, Đoàn Anh Ninh Phạm

Main Article Content

Abstract

Quantitative method of oxostephanin in the stems and leaves of S.dielsiana by UV-Vis photometric method at the maximum absorption wavelength of 414 nm. The method has been validated, the criteria are satisfactory, ensuring that the method can be quantitatively applied to oxostephanin in the stems and leaves.


Quantitative method has been applied to monitor the stability of oxostephanin during storage and preliminary processing. The oxostephanin content changed when drying at different drying temperatures and during different storage times. The results show that the maximum recommended drying temperature is 60oC and the medicinal herbs should be extracted immediately or stored for up to 4 weeks.

Article Details

References

1. Nguyễn Quốc Huy (2010), Nghiên cứu về thực vật, thành phần hóa học, một số tác dụng sinh học của một số loài thuộc chi Stephania Lour. ở Việt Nam, Luận án Tiến sĩ Dược học, ĐH Dược Hà Nội, Hà Nội.
2. Nguyễn Quốc Huy (2015), “Đánh giá tác dụng ức chế một số dòng tế bào ung thư của các chất tinh khiết phân lập từ loài Stephania dielsiana Y. C. Wu”, Tạp chí Dược học, số 1/2015, tr. 28 - 31.
3. Nguyễn Quốc Huy, Phạm Thanh Kỳ, Nguyễn Trọng Thông, Trần Thanh Tùng (2009), “Nghiên cứu tác dụng giảm đau, chống viêm của loài Stephania dielsiana Y.C.Wu”, Tạp chí Dược học, tập 14, số 6/2009, tr. 292 - 297.
4. Nguyễn Vũ Minh, Nguyễn Quốc Huy, Phạm Thanh Kỳ, Nguyễn Đức Toàn, Đỗ Thị Bích Thuận, Trương Đức Mạnh, Ngô Văn Tuyên (2014), “Định lượng oXostephanin trong củ dòm (Stephania dielsiana Y.C.Wu) bằng sắc ký lỏng hiệu năng cao”, Tạp chí Dược học, tháng 4 năm 2014, số 457, tr. 54.