Acute toxicity, analgesic and anti-inflammatory effects of soursop leaf ethanol extract (Paramignya trimera Oliv.) in vivo
Main Article Content
Abstract
The study showed that ethanol extract from leaves of Paramignya trimera Oliv. had acute anti-inflammatory effects in carrageenan-induced paw edema in mice after carrageenan and chronic anti-inflammatory effects in Freund's complete adjuvant (FCA)-induced paw edema in mice after FCA injection at dose of 0.2, 0.4 and 1g/ kg/bodyweight. At dose of 0.2, 0.4 and 1g/kg/bodyweight, the extract also showed analgesic effects in the central nervous system on model Tail immersion, analgesic effects in peripheral nervous system on writhing test in mice.
Article Details
Keywords
Paramignya trimera (Oliv.) Guillaum, pain relief, anti-inflammatory
References
2. Nguyễn Minh Khởi, Phạm Thị Tuyết Hằng, Đỗ Thị Phương (2013), Nghiên cứu độc tính cấp, tác dụng bảo vệ gan và tác dụng gây độc tế bào ung thư của xáo tam phân, Tạp chí Dược liệu, 18 (1), trang 14-20.
3. Nguyễn Thị Diệu Thuần (2015), Nghiên cứu thành phần hóa học và khảo sát hoạt tính sinh học của loài xáo leo (Paramignya scandens (Griff.) Craib.) ở Lâm Đồng, Luận án Tiến sỹ khoa học, Viện Hóa Sinh Biển, Viện Hàn Lâm Khoa học và Công nghệ Việt Nam, 1–120.
4. Nguyễn Mạnh Cường, Hồ Việt Đức, Nguyễn Văn Tài và cộng sự (2013), Bước đầu nghiên cứu thành phần hóa học cây Xáo tam phân họ Rutaceae, Tạp chí Hóa học, 51, trang 292-296.
5. Phạm Huy Bách, Vũ Văn Tuấn, Nguyễn Thị Hà Ly, Nguyễn Minh Khởi và cộng sự (2013), Phân lập và định lượng ostruthin trong dược liệu xáo tam phân thu hái tại Việt Nam, Tạp chí Dược liệu, 18(3), trang 173-178.